Europæisk Kampagne for Inklusion
3. oktober – den europæiske minde- og velkomstdag for migranter & flygtninge
Som værter for Danmarks Capital-event sluttede Social Cities sig til kampagnen af Snapshots From the Borders for at gøre den 3. oktober til den europæiske dag for mindet om ofrene på Middelhavet samt velkomst for migranter og flygtninge.
Gennem kulturelle arrangementer, debatter, artist talks og medieformidling, som fandt sted på fire lokaliteter i København, deltog over 400 mennesker i diskussioner om vigtigheden af en platform for flygtninge- og migranthistorier, kulturen og kunstens potentiale for social inklusion og udfordringen med at ændre negative mediediskurser.
I de senere år har indvandring og integration været meget omdiskuterede emner i Danmark, med indførelsen af stadig mere stringente politikker, der bidrager til social udstødelse af nyankomne.
Med fortællingen omkring migranter og flygtninge, der møder den samme fjendtlige natur i store dele af Europa, er det vigtigt, at vi hele tiden forsøger at give en modfortælling, der øger bevidstheden om de udfordringer, som mange nyankomne står over for, både på deres rejser og deres oplevelser i de samfund, de bosætter sig i. 28 andre organisationer i EU-lande var også en del af initiativet til at gøre 3. oktober til den europæiske minde- og velkomstdag for migranter og flygtninge.
På grund af de mange uretfærdigheder, som nytilkomne til Europa udsættes for, bør være en samtale året rundt. Et fokus på en særlig dag om året kan være med til at skabe opmærksomhed til et bredere publikum. I København ledte mangfoldigheden af samtaler, som Social Cities 2030 ønskede at give en platform til, til yderligere to dage, hvilket betød, at København var vært for begivenheden “Three Days of Memory and Welcome 3.-5. oktober 2019”.
Begivenhederne omfattede besøg på et krisecenter for hjemløse migranter, åbningen af en udstilling om identiteter og en visning af den prisvindende dokumentarfilm Honeyland, efterfulgt af samtaler om kompleksiteten af migration. Der var også muligheder for at deltage i en kreativ og interaktiv Zine-making workshop, hvor deltagerne arbejdede i grupper for at lave små collage-magasiner omkring emner om migrationens stemmer.
“Ved hvert arrangement var lokalet fyldt af diskussion og aktivitet, og det var umuligt at gå derfra uden at føle sig både rørt og inspireret.”
Selvom nogle af historierne ramte hårdt, især i film visningen af dokumentaren IUVENTA om tabte liv i Middelhavet, radioteatret med en hjemløs rumænsk migrant i København, var der også mange positive historier delt.
Hvis vi sammen fortsætter med at skabe opmærksomhed på migrationen problematikker, håber vi at ændre fortællingen og den måde, vi modtager migranter og flygtninge på i hele Europa.
Det er aldrig for sent at sige “Velkommen”.
Se programmet HER