Cirkulære Vandprojekter i Chile
Grønne boliger og børnehaver
Social Cities ekspanderer internationalt med cirkulære vandløsninger og samskabelsesaktiviteter i Chiles Atacama-ørken i samarbejde med Chiles Undervisningsministerium (MINEDUC), den Nationale Administration af Børnehaver (JUNJI), det chilenske Boligministerium (MINVU) og minedriftvirksomheden BHP.
Det er et sted så tørt, at NASA bruger det til at simulere Mars overflade. I havnebyen Antofagasta i det nordlige Chile, hvor det i gennemsnit regner mindre end en centimeter om året, kommer byens drikkevand fra havet gennem afsaltningsanlæg. Vand er værdifuldt i Chiles Atacama-ørken, så det er det perfekte sted at teste en løsning, der bruger gråt spildevand til at skabe grønne områder.
Projektet hedder PURI, som betyder ‘rent vand’ på det oprindelige sprog i Atacama, Kunza. Det er et joint venture med den chilenske NGO AEiDH (Arquitectura Emergencia y Derechos Humanos) i tæt samarbejde med det svenske miljøforskningsinstitut IVL og den lokale tegnestue ARGES. Det er et 3-årigt projekt bestående af 2 piloter, som finansieres af mineselskabet BHP. Den første pilot er en ny boligblok med 269 lejligheder. Gråvand vil blive opsamlet og genanvendt til at vande en fælles park. Den anden pilot er et renoveringsprojekt i en børnehave med omkring 100 børn. Institutionens betongulv fjernes og erstattes med naturligt underlag med bl.a. en grøn miniskov og andre stimulerende grønne uderum, der både byder på skygge og beskyttelse mod den stærke sol, men også unikt grønt læringsmiljø for små børn. Kontakten med natur er vigtig for børns kognitive udvikling. Skandinavisk forskning omkring konceptet “skovbørnehaver” viser at børn, der opholder sig i naturen hver dag, udvikler bedre motorik, er mere opfindsomme, har færre sygedage, færre konflikter med andre børn og opnår en nærværende kommunikation med pædagogen. Disse erfaringer tages med til Chile og afprøves i udveksling med den eksisterende praksis.
Social Cities har designet og implementeret et grønt læringsprogram, der går hånd i hånd med den fysiske grønne omdannelse. Heri indgår forskellige øvelser og samskabelsesaktiviteter for både børn og forældre med fokus på biodiversitet, vand som en vigtig resurse og verdensmål 6: rent vand og sanitet. Målet er at gøre JUNJI’s børnehave til regionens tredje center for pædagogisk innovation, og børnehaven bliver den første i landet til implementere en løsning, hvor det grå spildevand renses og genanvendes til at transformere børnehaven til en grøn oase i ørkenbyen Antofagasta.
Projekt finansieret af BHP
Varighed: 2020-2024